Μαρούσι | Κερατσίνι | Χαλκίδα


  Καλέστε στο : 213 033 58 21

Αγγειοπλαστική – Μπαλονάκι

Τι είναι η στεφανιαία νόσος;

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος, ή απλά στεφανιαία νόσος, προκαλείται όταν οι αθηρωματικές πλάκες πληρώνουν, δηλαδή γεμίζουν, στον αυλό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς, τα οποία ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες, και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς της καρδιάς. Η ελάττωση της παροχής οξυγόνου στο μυοκάρδιο αποτελεί κλινικά τη στηθάγχη.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί πλέον την πρωταρχική αιτία θανάτου στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες. Υπεύθυνη τις περισσότερες φορές για την εμφάνιση της νόσου είναι μια κατάσταση γνωστή με το όνομα αθηροσκλήρωση, η οποία οφείλεται στην δημιουργία αθηρωματικών πλακών που επικάθονται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών (των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά) προκαλώντας έτσι την στένωση του αυλού τους και τη μείωση του παρεχόμενου αίματος. Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη, λιπώδη στοιχεία, ινώδη ιστό και ενίοτε από κατά τόπους εναποθέσεις ασβεστίου.

Οι αθηρωματικές πλάκες σχηματίζονται από εναποθέσεις λίπους στο τοίχωμα των αρτηριών λόγω κυκλοφορίας στο αίμα υπερβολικών ποσοτήτων λιπών. Η σταδιακή αυτή συσσώρευση, που ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση, προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αγγείων.

Η ρήξη της πλάκας, ή αθηρώματος, και η δημιουργία θρόμβου, που ονομάζεται αθηροθρόμβωση αποτελεί αιτία οξέων ισχαιμικών ή στεφανιαίων συνδρόμων. Ο σχηματισμός αποφρακτικού θρόμβου έχει ως αποτέλεσμα την παντελή και παρατεταμένη έλλειψη οξυγόνου στο μυοκάρδιο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί νέκρωση του μυοκαρδίου, ή αλλιώς έμφραγμα.

Συμπτώματα

  • Έντονος πόνος στο στήθος
  • Σφίξιμο στο λαιμό
  • Δύσπνοια
  • Δυσφορία
  • Διακεκομμένος ύπνος
  • Πίεση στο στήθος
  • Ενόχληση στην πλάτη ή στον αυχένα
  • Ανησυχία και κόπωση

Αγγειοπλαστική με μπαλόνι

Στην ουσία η αγγειοπλαστική με μπαλόνι είναι η διαπλάτυνση ενός στενωμένου αγγείου με ειδικό καθετήρα που στην άκρη του έχει ένα μπαλονάκι. Δεν χρειάζεται χειρουργική τομή καθώς η εισαγωγή του καθετήρα γίνεται μέσα στον αυλό του αγγείου διαμέσου του δέρματος και χρειάζεται απλά τοπική αναισθησία. Η εισαγωγή του καθετήρα γίνεται από κάποια μεγάλη φλέβα όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και στη συνέχεια προωθείται ο καθετήρας στο σημείο που πρέπει. Τέλος ο αγγειοχειρούργος φουσκώνει το μπαλονάκι με αέρα, βοηθώντας έτσι το στενεμένο αγγείο να διευρυνθεί και να αυξηθεί η ροή του αίματος που διέρχεται μέσα από αυτό.

Η επέμβαση γίνεται στο χειρουργείο, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να εισέλθει στο νοσοκομείο την προηγούμενη ημέρα καθώς είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Συνήθως μετά την επέμβαση οι ασθενείς μένουν στο κρεβάτι από 6 έως 24 ώρες, ανάλογα την περίσταση και μπορούν να πιουν υγρά και να φάνε λίγο το ίδιο βράδυ.