Θησέως 40 Μαρούσι, Τ.Κ. 15124


  Καλέστε στο : 213 033 58 21

Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια Κάτω Μελών

Τι είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια κάτω μελών;

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος υπάρχει η πιθανότητα της μεταμόρφωσης του τοιχώματος των αρτηριών από λείο(που είναι φυσιολογικά) σε παχύ και ανώμαλο. Αυτό συμβαίνει από εναποθέσεις υλικών όπως είναι η χοληστερόλη, το ασβέστιο ή διάφορα κατεστραμμένα κύτταρα. Το σύνολο των εναποθέσεων αυτών ονομάζεται αθηρωματική πλάκα και η πάθηση που προέρχεται από αυτήν την κατάσταση, αθηροσκλήρυνση. Συγκεκριμένα περιφερική αρτηριοπάθεια κάτω μελών έχουμε όταν η συσσώρευση της πλάκας φτάσει σε τέτοιο βαθμό, όπου η ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τα κάτω μειώνεται σημαντικά και δημιουργείται στένωση ή απόφραξη των αρτηριών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο και το πόσο μεγάλη είναι η απόφραξη των αρτηριών.

  1. Στο πρώτο στάδιο εμφανίζεται η διαλείπουσα χωλότητα. Αυτό σημαίνει επανεμφανιζόμενος πόνος, βάρος ή σφίξιμο στα κάτω μέλη ανάλογα με το πόσο τα κουράζετε και τα ξεκουράζετε. Στην αρχή αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν ανεβαίνετε ανηφόρες ή διανύετε μεγάλες αποστάσεις αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα το νιώθετε ακόμα και για πολύ μικρές αποστάσεις
  2. Στο δεύτερο και σοβαρότερο στάδιο υπάρχει κρίσιμη ισχαιμία. Αυτό σημαίνει ότι η ροή του αίματος είναι τόσο μειωμένη ώστε δεν επαρκεί ούτε όταν ξεκουράζεστε. Μπορεί να βιώσετε έντονο πόνο στα κάτω άκρα, ακόμα και στα δάχτυλα των ποδιών είτε ενώ περπατάτε είτε ενώ είστε ξαπλωμένοι. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε μήπως παρατηρήσετε πληγές οι οποίες δεν επουλώνονται καθώς απειλείται το ίδιο το μέλος με νέκρωση των ιστών, τη γνωστή σε όλους γάγγραινα.

Αντιμετώπιση

Η επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης και θεραπείας της περιφερειακής αρτηριοπάθειας εξαρτάται από την μορφή και την έκταση των αποφρακτικών βλαβών.
Αν προλάβετε την αρτηριοπάθεια σε αρχικό στάδιο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, ειδική δίαιτα και ασκήσεις βαδίσματος.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της αρτηριακής παράκαμψης όπου ο αγγειοχειρούργος χρησιμοποιώντας μια φλέβα σας ή ένα πλαστικό μόσχευμα δημιουργεί μια παρακαμπτήρια οδό γύρω από το στενεμένο ή αποφραγμένο τμήμα της αρτηρίας. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται γενική ή επισκληρίδιος αναισθησία.
Εκτός αυτού υπάρχει και η δυνατότητα για αγγειοπλαστική. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ουσιαστικά έτσι διανοίγεται με μπαλόνι η αποφραγμένη αρτηρία.
Τέλος και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητος ο ακρωτηριασμός του μέλους. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν η κυκλοφορία του αίματος στο κάτω άκρο είναι τόσο μειωμένη που δεν μπορεί να βελτιωθεί με κανέναν τρόπο.