Θησέως 40 Μαρούσι, Τ.Κ. 15124


  Καλέστε στο : 213 033 58 21

Ενδαγγειακή Αντιμετώπιση

Τι είναι το ανεύρυσμα;

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας) εξαιτίας οργανικής πάθησης ή κάκωσης των τοιχωμάτων του.

Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Willis στον εγκέφαλο, στη θωρακική και κοιλιακή αορτή, ακόμη και μέσα στην καρδιά.

Γενικά τα ανευρύσματα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικά στην περίπτωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής σε περίπτωση μη αντιμετώπισης του είναι αρκετά συχνή η ρήξη της κοιλιακής αορτής και η πρόκληση εσωτερικής αιμορραγίας που απειλεί άμεσα τη ζωή.

Ενδαγγειακή αντιμετώπιση

Αναλόγως με το ιατρικό του ασθενούς και κάποιων ανατομικών στοιχείων του ο ιατρός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μεθόδους. Η πρώτη είναι αυτή της ανοικτής χειρουργικής αντιμετώπισης στην οποία γίνεται αφαίρεση του ελαττωματικού τμήματος και αντικατάσταση του με συνθετικό μόσχευμα.

Η δεύτερη μέθοδος είναι αυτή της ενδαγγειακής αντιμετώπισης-αποκατάστασης και υπάρχει εδώ και περίπου μια εικοσαετία. Σε αυτή τη μέθοδο γίνεται τοπική αναισθησία και στη συνέχεια χειρουργική προσπέλαση των μηριαίων αρτηριών και προώθηση ενός ενδαυλικού νάρθηκα(αορτικό stent) εντός του ανευρύσματος. Ο νάρθηκας τοποθετείται και καθηλώνεται στο άνω όριο του ανευρύσματος και έπειτα ξεδιπλώνεται το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τη λαγόνια αρτηρία.  Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα ενώ ο ασθενής νοσηλεύεται μόλις για μια ημέρα μετά το πέρας της.

Αντίθετα με την χειρουργική αντιμετώπιση όπου ο ασθενής έπειτα από την επέμβαση έπρεπε να παρακολουθείται από τη Μονάδα εντατικής θεραπείας, στην περίπτωση της ενδαγγειακής αντιμετώπισης περιλαμβάνει έναν υπέρηχο μετά από 3 μήνες και ένα αγγειογράφημα στους 6 και στους 12 μήνες.